ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Τον Ιανουάριο του 2024, στα πλαίσια μιας εργασίας σε μάθημα της Α΄ Γυμνασίου, οι μαθητές είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μία εξαιρετική παρουσίαση του μαθητή Γ.Μ. για την τέχνη του θεάτρου σκιών. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν , πως ο μαθητής μας έφερε το υλικό και τις γνώσεις του, λόγω της ενασχόλησης του με το θέατρο σκιών και ότι παρακολουθεί τα εργαστήρια τουΣτέφανου Παπαγεωργίου, ο οποίος μελετά την τέχνη αυτή και διατηρεί ένα σχετικό χώρο, καλλιτεχνικό. Έτσι μάθαμε για την «Παράγκα» του Θεάτρου Σκιών του Στέφ. Παπαγεωργίου και αποφασίσαμε να την επισκεφτούμε. Τα  τμήματα Α1, Α2 και Α4 του σχολείου συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο της «Παράγκας» με καθοδηγητή τον κύριο Παπαγεωργίου, δάσκαλο και καραγκιοζοπαίχτη και μπόρεσαν έτσι να γνωρίσουν την μακραίωνη ιστορία του θέατρουΣκιών, την πολιτιστική της παράδοση και διαδρομή,  την εξέλιξη της τέχνης του καραγκιοζοπαίχτη ως σήμερα, κατασκεύασαν φιγούρες και παρακολούθησαν μία μικρή δια δραστική παράσταση Καραγκιόζη. Αυτή ήταν μία όμορφη, δημιουργική και ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές μας.

Messenger_creation_7153045988300272025.jpeg

 

Messenger_creation_7153045988275375109.jpeg

 

Messenger_creation_7153045988292674291.jpeg

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Το Μάρτιο του 2024, η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας, 30 μαθητές, πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα. Εκτός από την πάντα ενδιαφέρουσα επίσκεψη στην Ακρόπολη,  το θέατρο Διονύσου, το Ηρώδειο και το Μουσείο της Ακρόπολης, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν στο θέατρο ΑΛΜΑ, τη θεατρική παράσταση «Το Αγόρι με τις δύο Καρδιές» εμπειρία μοναδική καθώς η παράσταση ήταν επιδραστικότατη λόγω του θέματος της (αυτοβιογραφικό έργο δυο Αφγανών μεταναστών) αλλά και της μεγάλης καλλιτεχνικής της αξίας καθώς ήταν μια πολλή σύγχρονη παράσταση με ευρηματικά σκηνικά, έντονη σωματικότητα και ισχυρή απεύθυνση. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο κτίριο της Συγγρού-Φιξ που προσέφερε στα παιδιά άλλη μία βιωματική συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη, που εντυπωσίασε ίσως και αιφνιδίασε όλους και όλες , έδωσε ευκαιρίες προβληματισμού και αφορμές για δημιουργική σκέψη και σίγουρα προσέφερε αισθητική συγκίνηση. Αυτό ήταν ένα ταξίδι που κινητοποίησε τα συναισθήματα και τη σκέψεις των μελών της ομάδας, προσέφερε εμπειρίεςκαι κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για την ομάδα των μαθητών και μαθητριών που το βίωσαν.

IMG-37084d7144db58e4e5cf610f86370857-V.jpg

 

IMG-a3a6a695c7c4e02616321f253acd00ca-V.jpg

 

IMG-97ccaed682bc518778c5ba5cd60e0e7a-V.jpg

    «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά»

       Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου

    Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου και οι συνοδοί καθηγητές τους Μ. Παπουτσή, Γ. Καλδή, Δ. Νικολοπούλου, Γ. Κωνσταντίνου, Γ. Αγγελόπουλος και Δ. Κοτσιάς την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Αφού περιηγήθηκαν στους χώρους της Βουλής και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον θεσμό της Βουλής, ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», που λειτουργεί από τον Μάϊο του 2021.   

    Η έκθεση αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία, προσφέροντας στους επισκέπτες πρόσβαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτησή της.

    Στις δύο αίθουσες της έκθεσης παρουσιάζεται η θεματική της. Κυριαρχούν η μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος με σκηνές από κομβικά πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της επαναστατικής περιόδου, που προσφέρει τον καμβά της έκθεσης: έξι κύριες ενότητες και δύο πρόσθετες με ειδικές θεματικές τεκμηριώνουν εικαστικά και κειμενικά τις παραστάσεις της Ζωφόρου κατά χρονολογική εξέλιξη (1821-1833) και τις εντάσσουν στο ευρύτερο ιστορικό τους συγκείμενο. Εκτίθενται προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και έγγραφα της περιόδου 1821-1832, φορητά αντικείμενα διάφορων κατηγοριών (π.χ. χαρακτικά, γλυπτά, βάζα, παρτιτούρες, όπλα) από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής κι από άλλες ιδιωτικές συλλογές.

    Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα θεωρεία παρακολούθησαν για λίγα λεπτά συνεδρίαση που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

    Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία, αφού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τα σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβασή της.

 3.jpg  4.jpg
 1.jpg  2.jpg